behandlinger

...

Her finner du en beskrivelse av våre behandlinger

Undersøkelse

Her tar vi 2 røntgenbilder og en gjennomgang av tannsettet tann for tann. Noen ganger anbefaler vi å ta et panoramarøntgen. Det er et stort oversiktsbilde.

 

Vi undersøker slimhinner, slitasje, tannkjøttsykdom og karies. Her sjekker vi også om det er grunnlag for refusjon fra Helfo.

 

Etter undersøkelsen informerer vi om funn og eventuell behandling. Alle pasienter får med seg et kostnadsoverslag.

Tips

Puss tennene to ganger
om dagen og husk å
bruke tanntråd.

Tannrens

Ved en tannrens fjernes tannstein, belegg og misfarginger. Dette gjøres ved hjelp av ultralyd eller håndinstrument, og avsluttes med en polering eller airflow (saltblåsing).

Trekke tenner

Ved store skader på tennene må vi noen ganger fjerne tannen. Da bedøver vi godt og trekker tannen. Dette skal ikke gjøre vondt, men man kan regne med noe ubehag etterpå.

 

Lar tannen seg ikke trekke på vanlig måte, må vi operere. Dette er en større jobb, og tar mer tid. Kostnadene øker også.

Skallfasett

Hvis tanna er misfarget eller slitt, kan man sette på skallfasetter. Dette er som oftest for å få bedre estetikk på tanna. Da fjerner vi kun emalje i front, og setter på porselen.

Tips

Fluor forebygger karies

Kronearbeid

Når tannen er så skadet at en fylling ikke blir sterk nok, lager vi en porselenskrone. Tanna slipes til, og man tar et avtrykk. Avtrykket sendes til en tanntekniker som lager kronen. Dette tar vanligvis mellom 2-3 uker.

 

Man får en midlertidig krone mens man venter på at porselenskronen skal bli ferdig.

Bro

Når man har mistet en tann kan det være ønskelig å tette mellomrommet.

 

Da bruker vi samme fremgangsmåte som ved kronearbeid. Vi sliper tannen forran og bak mellomrommet. Mellomrommet tettes av en falsk tann. Broen henger da sammen over 3 tenner eller flere.

Fyllinger

Fyllinger får man når man har tannråte, fyllingfraktur, slitasje eller for eksempel syreskader.

 

Noen ønsker også å bytte ut gamle amalgamfyllinger eller misfargede plastfyllinger. Vi legger fyllinger når skaden på tannen er liten til moderat. Ved store skader på tannen anbefales en porselens krone.

Operere ut tenner

Hvis en tann ikke kommer ut fordi den er kilt bak en annen tann, eller har stoppet å komme opp, kan det bli aktuelt å operere den ut. Da bedøves det godt, så skjærer man gjerne et lite snitt for å komme til tannen. Man prøver forsiktig å få ut tannen. Av og til må man fjerne litt bein for å få den ut. Dette kan ta litt tid og være litt ubehagelig, men man skal være så godt bedøvet at det ikke gjør vondt. Når tannen er ute, får man kanskje et sting eller to.

 

Etter behandlingen kan man ikke spise eller drikke på ca. 4 timer, og man kan oppleve litt hevelse og smerter i opp til en uke etterpå. Ibux er ofte tilstrekkelig til å fjerne smertene.

Tannkjøttsbetennelse

Tannkjøttbetennelse/periodontitt er en svært vanlig sykdom som rammer vevet som holder tennene fast. Det dannes lommer mellom tann og tannkjøtt der bakterier kan komme ned og påskynder nedbrytning av vevet rundt tannen som er angrepet. Dette kan på sikt føre til at man mister tenner, selv om denne prosessen oftest tar mange år.

 

Med hjelp av regelmessig rensing av lommer (anbefales ca. hver 4 mnd.) og god oral hygiene kan man få prosessen til å gå langsommere eller stanse. Tannkjøttbetennelse er en livslang sykdom.

 

VARSELTEGN PERIODONTITT

• lett blødende tannkjøtt

• tenner som kjennes løse

• (tilbakevendende) dårlig ånde

• hevelse og puss fra tannkjøttIommer

• iblant ingen symptomer

Rotfylling

Hvis karies eller skade gjør at nerven i tannen blir veldig vond eller dør, må tannen rotfylles. Det krever ofte flere besøk.

 

Ved akutt smerte legger man smertestillende ned til nerven.

 

Seinere vil man fjerne nerven helt ned til rotspissen og legge i et bakteriedrepende innlegg i rotkanalene. Dette skal virke i noen uker. Til slutt rotfylles kanalene og tannen forsegles med fylling eller krone. Vi bedøver godt, og behandlingen skal være smertefri.

Tips

Unngå juice, sukkerholdig
drikke og småspising
mellom måltidene